projectinfo

 

De bibliotheek in Berkel-Enschot is verhuisd naar Koningsoord; een klooster uit 1933 in Neo-Gothische stijl. In opdracht van architectenbureau Roodkapje, die het interieur ontwierp, verzorgde Mijner Ontwerp de signing en aankleding voor deze bibliotheek. 

Voor het interieur heeft Roodkapje eikenhouten- en zwarte metalen kasten, tafels, banken en combinatiemeubels ontworpen die op een subtiele manier verwijzen naar de stijl van het klooster. Bij de signing heeft Mijner Ontwerp geprobeerd op dezelfde manier te werk te gaan.

Het gekozen font is de ‘Rund Grotesk’, een geometrisch font uit 1931 (de tijd waarin het klooster is gebouwd) met een aantal klassieke vormen en letters in het alfabet. Het font oogt vriendelijk en is zeer geschikt voor headlines.

In het klooster zijn symbolen en objecten gefotografeerd die met het klooster te maken hebben, zoals een wijwatervat, kruis op de muur en lijnen op de vloer.

Deze symbolen/objecten zijn vereenvoudigd en daarvan zijn verschillende patronen gemaakt die terugkomen in de signing en aankleding van de ruimte met zit- en rugkussens.

Voor de hoofdsigning zijn consoles ontworpen en de subsigning bestaat uit diverse elementen, zoals magneetstrips- en platen die op de metalen kasten zijn bevestigd.

De metalen consoles op pootjes zijn in dezelfde strakke vorm en in hetzelfde materiaal met zwarte poedercoating uitgevoerd als de metalen kasten. Dit brengt eenheid in het totaalbeeld. Het afwisselen in vorm en hoogte zorgt voor meer ruimtelijkheid en voegt een extra dimensie toe aan het interieur.

Omdat er behoefte was aan kleur in de bibliotheek en er met ‘werelden’ wordt gewerkt, waarbij iedere wereld een eigen kleur heeft, is een nieuw kleurenpalet ontwikkeld dat is aangepast aan het bestaande systeem. De kleuren zijn zoveel mogelijk afgestemd op het ingetogen karakter van het klooster en komen samen met de patronen terug in de aankleding en signing.

Aan de binnenkant van de consoles zijn gekleurde forexplaten op het metaal bevestigd. Op die manier zijn de kleuren niet te overheersend. Elke wereld heeft een eigen console, magneetstrip, kleur, patroon en zit- en rugkussen.

Mijner Ontwerp maakte een foto-serie en fotoboek over dit project. Je kunt het boek terugvinden op deze pagina en/of komen bewonderen tijdens de officiële opening op 30-09! (genodigden) Voor de bibliotheek werden 13 boeken bijbesteld om aan te bieden aan alle medewerkers als aandenken aan de verhuizing.

Kom zeker even langs tijdens de open dag op 01-10 om deze bijzondere en stijlvolle bibliotheek te bekijken! Meer achtergrondinformatie over De bibliotheek Koningsoord? Lees meer