projectinfo

 

Voor het afstudeerproject ‘Zwarte Roker’ van Jan-hubert Bisschops, werden verschillende producten gemaakt en verzorgde Mijner Ontwerp de presentatie op de architectuurexpositie Archiprix 2008 te Delft.

Het commentaar van de vakjury op de presentatie: ‘the results of the thought experiment are rendered in a beautifully conceived if somewhat hermetic presentation.’

De naam ‘zwarte roker’ komt van rokende kraters op de bodem van de oceaan. Extreme omstandigheden, zoals hoge temperaturen, enorme druk en volledige duisternis zijn hier de voorwaarden voor een zeer diverse en merkwaardige flora en fauna. Het project, de herverkaveling van de ‘Parkzichtflat’ in Tilburg-Noord, vergelijkt zichzelf met deze habitat en de Zwarte Roker ‘weeft’ door alle beelden en teksten in de verschillende grafische toepassingen.

Voor het afstuderen is ook een Installatie gemaakt om 3D perspectieven te presenteren. De installatie bestaat uit witte PVC buizen die zijn afgewerkt met glansfolie om zo de textuur en uitstraling van het ontwerp te benaderen.

De buizen hangen aan transparante draden zodat het lijkt alsof ze zweven. Aan de onderkant zijn de buizen open en worden aangelicht met spots vanaf de grond, waardoor de inhoud goed zichtbaar wordt. In de buizen bevinden zich een of meerder 3D plaatjes, die met een 3D bril te bekijken zijn. De plaatjes kunnen worden verschoven d.m.v. blokjes bovenop de buis, zodat iedereen ze zelf kan afstellen.

Van de installatie, expositie en onderdelen voor het afstuderen, zoals een maquette, draadmodel en gipsvormen zijn diverse foto’s gemaakt.